Mándok Város Önkormányzata

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Forgáchok nyomában

E-mail Nyomtatás PDF

A mándoki Aranykor Nyugdíjas csoport a napokban Szlovákiába utazott. A határt átlépve első megállónk Slanec, magyarul Nagyszaláncz volt, ahol egy kis fogadó bizottság várt bennünket. Megnéztük a helyi helytörténeti múzeumot, amely túlnyomó részt a település egykori grófi családjának, a Forgáchoknak állít emléket. Itt található még az a várrom is, amely az 1200-as években épült és szintén a Forgáchok nevéhez fűződik. Az utolsó szalánci nagybirtokos gróf Forgách István testvére volt a mándoki gróf Forgách Lászlónak.

Innét már szlovák kísérettel mentünk tovább Ruskovra, magyarul Regeteruszkára, ahol megnéztük a római katolikus templomot. A kriptában vannak eltemetve a forgáchok. Orgonájából a világon csak három darab található, ezt is a forgáchoknak köszönheti a gyülekezet és a település. Az ottani kántor üdvözlésünkre egy rövid orgonajátékot rögtönzött. A templom homlokzatán jól látható a forgáchok címere.

Kísérőnk Jolana Janickárová helytörténész és Lucskay András református lelkész volt. Utunk Petőszínyére vezetett tovább, ahol sok-sok lépcső megtétele után megnézhettük a freskóiról híres kb. 1200-as években épített református templomot. Új templomukban elénekelhettük a reformátusok kedves énekét a „Vezess Jézusunkat”.

Következő megállónk Nizná Kamenica, magyarul Alsókemence volt. Ez a település volt a Forgáchok szülőhelye. Bemehettünk a kápolnába, és a kastélyba is. A kastély állapota sajnos a mi régebbi kastélyunkhoz hasonlít. Teljesen leromlott állapotban van, csak egy helyisége van felújítva, ami vélhetően a bálterem volt. Itt még az eredeti kandallót is láthattuk. Az ottani polgármester asszony köszöntött bennünket és vendégelte meg a csoportot. Újabb bizonyítékát kaphattuk annak, hogy mennyire szívesen fogadtak bennünket, megtapasztaltuk vendégszeretetüket, amit ezúton is megköszönünk.

Kirándulásunk utolsó helyszíne Kassa. Itt első látványosságunk a Forgách palota volt, amelyben ma Szlovákia második legnagyobb könyvtára található. Erkélyéről hangzottak el a rendszerváltozások szónoklatai. Itt szembesülhettünk immár nagyon sokadszor, hogy tulajdonképpen a Forgáchok mennyire befolyásosak és gazdagok lehettek.

Tovább haladva bementünk Szlovákia legnagyobb templomába, a Szent Erzsébet székesegyházba, Rákóczi fejedelem sírjához.

A lenyűgöző természeti környezetbe ágyazott templomok, kastélyok, várromok különböző történelmi korszakokat tükröző, változatos építészeti és művészeti stílusok, valamint házigazdáink felejthetetlen élményt nyújtottak a csoport számára.

Ezúton köszönjük meg Mándok város önkormányzatának, Pekó László polgármesternek és dr. Szabó Ferenc úrnak, hogy kirándulásunk anyagi fedezetét biztosították.

Nemes Tiborné Vonó Erika

 

 
Hirdetés
Ma 2024. május 18., szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Pályázatok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MÁNDOK Integrált Településfejlesztési Stratégia

Elkészült Mándok város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának végleges verziója.

 

MÁNDOK Integrált Településfejlesztési Stratégia

Mándok ITS Megalapozó vizsgálat

 

KEOP Energetikai korszerűsítés Mándok


Mándoki Gyermekkert Óvoda és Bölcsőde

Mándoki Általános Iskola

Mándoki Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár

Mándoki M?velödési Ház és a Közösségi Ház közös információs oldala
 
 

Mándok VSE

 

Mándoki Vendégház

 


 

 

 

elelmiszerbank_logo

 

 

 

"Mándokot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja"

 

 

KÖZBESZERZÉSEK

Eladó Ingatlanok


 
 
honlap_kp_ovi2.jpg   
 amuvhazmagy.jpg